I just found out that my employer has been paying me on a semi-monthly basis. I should have gotten paid on the 15th and last day of the month. While this was not the case, I did get paid a minimum of twice per month. As I started reviewing the pay periods, I noticed they were all longer than 10 days. The employer says my salary is $22,000 or $14.48 per hour as a teacher at a private church school. I work an 8 hour day. The employer said they pay us over the course of 19 pays. When I did the math, it came out to
1 pay period with 13 days x8=104 hours worked, paid for 80 hours each pay period
11 pay periods with 11 days x 8= 88 hours worked, paid for 80 hours each pay period
1pay period with 9 days x8 hrs= 72 hours worked, paid for 80 hours each pay period
3 pay periods with 10 days x8 hrs = 80 hours worked,80 hrs paid for each pay period
3 pay periods with 12 days x 8 hrs=96 hours worked, 80 hours paid for each pay period
The employer has consistently paid me for 10 days per pay period which is 80 hours. However, I found information online stating that semi monthly employees are paid 86.67 hours to compensate for the fact that the number of days in a pay period fluctuate. The employer has also classified me as a salaried exempt employee. However, according to FLSA, I should be non exempt as I do not make over $23,600 per year.
Should I have gotten paid for all hours I worked over 80 hours per pay period. If so, would it have been straight time or time and a half? My salary of $22,000 doesn't seem to work out mathematically unless I work a day or two free per pay period. Is that legal?
I just want to be sure I have understood this correctly as I will need to present these findings to my employer. If my understandin is accurate, it will be a large sum of money owed to me.
Thanks in advance.